Pretraži samo u ovoj kategoriji

SUBVENCIJE U POLJOPRIVREDI GRAD BEOGRAD 2020

Subvencija je iznos novca koji se pruža poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, koji se dalje mogu oslikati na spuštanje cene proizvoda, što dalje može prouzrokovati povećanje prodaje poljoprivrednih proizvoda, potom i  potrošnje. Subvencije ne moraju doći samo u obliku novca. Smanjenje poreza za određene industrijske grane takođe predstavlja vid subvencije. Subvencije uglavnom dodeljuje vlada i to uglavnom za projekte koje smatraju da su od javnog značaja.

Postoje indireke i direktne subvencije. Direktne subvencije su one koje uključuju stvarne novčane izdatke za pojedinca, grupu ili industriju, dok indirektne sudvencije nemaju unapred određenu novčanu vrednost. Nekada je slučaj da indirektne subvencije uopšte ne podrazumevaju stvarne novčane izdatke. Ponekad je reč i o bespovratnim sredstvima. Na ovaj način, država želi da ekonomsko-finansijskim podsticajima utiče na ravnomeran regionalni razvoj. Pre nego što se podvrgne ovoj akciji, država mora da utvrdi ciljeve, korisnike i namene bespovratnih sredstava, uslove korišćenja, kao i praćenje realizacije ove aktivnosti.

Značaj poljoprivrede ogleda se u činjenici da predstavlja osnovu za nastanak i opstanak svih drugih delatnosti. Još sa prvom industrijskom revolucijom njen značaj počinje da slabi. Naravno, kolika je posvećenost i briga o stanju poljoprivrede varira od države do države. Istina je da sve države koje su razvijene, ekonomski jake i konkurentne na svetskom tržištu, nisu zapostavile svoju poljoprivredu. Poljoprivrednih proizvoda ima na pretek, daleko od toga da je nastupila oskudica za ičim, ali baš iz tog razloga prodajna cena je izuzetno niska. Poljoprivredni proizvodi predstavljaju, u većini slučajeva, osnovni materijal za dalju proizvodnju. Zbog toga, kada bi poljoprivrednici stavili cenu sa kojom pokrivaju nastale troškove i ostvaruju pristojan profit, prodaja bi bila jako slaba. Na našem tržištu je takva situacija da je isplativije kupiti uveženo voće, povrće, jer inostrani proizvođači imaju niže troškove stoga i niže cene. To je zaista nezahvalna situacija za naše poljoprivrednike.

Subvencije za 2020. godinu nalažu da je predlog za budžet srpskom agraru oko 50 milijardi dinara. Siguran iznos subvencija neće iznositi manje od 36,5 milijardi dinara, što je 900 miliona više nego prethodne godine. Ministar poljoprivede Branislav Nedimović je rekao da se iz subvencija neće isključiti niko ko je već imao to pravo i da će se uvesti posebna podrška za mlade poljoprivrednike, vinare i one koji se bave ogranskom proizvodnjom. Izdatak za vinare i organske proizvođače očekuje se da bude dva, ako ne i do tri, puta veći nego prethodne godine. Kako bi se podstaklo banatsko stočarstvo, uvodi se povećan iznos subvencija za krave za proizvodnju teladi na 40.000 dinara, takođe postoji opcija subvencionih kredita za njih.

Dobra vest je ta da je odziv mladih poljoprivrednika veći nego prethodnih godina i da je izmenjen pravilnik, te svaki član gazdinstva može da konkuriše za potrebne subvencije. Budžet Republike Srbije za subvencije u periodu od 2016. do 2020. godine povećan je za 45% što je izvrstan pokazatelj značaja poljopivrede i njenog postepenog, ali sigurnog, napretka. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović izjavila je da se svake godine pošalje oko 282.000 zahteva za podsticanje biljne proizvodnje. Poljoprivrednici se isplaćuju po osnovu dinarske ture koju su prijavili za ovu godinu. Ukoliko nisu podneli zahtev ove godine, poljoprivrednicima će biti uplaćen novac do kraja marta na osnovu zahteva koji su podneli u 2019. godini.

Subvencije su jedan od načina da naša zemlja bude korak bliža ekonomskoj stabilnosti i sigurnosti. Poljoprivreda je osnova svake delatnosti i njen napredak može samo pozitivno da utiče na razvoj istih. 

Trenutno nema artikala u izabranoj kategoriji.

Kategorije proizvoda

Traktorski rezervni delovi

Rezervni delovi za poljomehanizaciju

Poljomehanizacija

Kombajn

Subvencije za Poljoprivredu 2019

Subvencije u poljoprivredi 2020

Subvencije u poljoprivredi 2021

Preporučeni artikal

Pozovite nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, pozovite nas!
+381 (0) 26 / 381-548
-